Friday, June 15, 2007

 

MSF

Die MSF mensen in Birao hebben het redelijk voor elkaar maar het is echt een onstabiel gebied en erg geisoleerd. Er is echt helemaal niets in Birao. Wel een clubje echte doorzetters. Bij het Rode Kruis ben ik een paar half zachte tegengekomen, die zouden het daar niet trekken.
Vooral de chef van MSF in Birao is echt een geweldige vrouw. Ze heeft jarenlang alle continenten doorgereden in terreinwagens.
Eergisteren hebben ze nog iemand van MSF doodgeschoten in het westen van het land: Elsa, 27 jaar, eerste missie.

Oh, er breekt hier een gevecht uit in het internetcafé ..... 4 kerels worstelen met een stevige vrouw ... veel gekrijs in sango ... de deur gaat op slot, niemand de deur uit!
Gendarmes stormen binnen met geweren ..... wordt nu weer heel stil ... de meute vertrekt naar het bureau.

Zoals ik dus al zei is deze week Elsa van MSF doodgeschoten in haar auto. Ik ben daar vandaag op bezoek geweest omdat ze nu ineens weer gebruik willen maken van ons levensgevaarlijke éénmotorige toestel. Waarschijnlijk heb ik morgen al een vlucht naar Paoua. Ik blijf daar niet langer dan 10 minuten. Het veld wordt bewaakt door de presidentiële garde. Dezelfde lui die vorige week 400 huizen in brand hebben gestoken. MSF zal met meerdere wagens ter plaatse zijn. Als ik die niet zie, dan land ik niet.

Voor degenen die die mededeling toen gemist hebben: ASF is in februari al uit de RCA vertrokken. Heel af en toe zijn ze een dagje hier om bij Minair op de plaats hun onderhoud uit te voeren aan hun Caravan. De Cessna 182 is verkocht.
Bij het zoeken naar alternatief onderhoud moet ik heel voorzichtig te werk gaan. Ik baal ontzettend van die situatie, want ze weten verdraaid goed dat we geen kant op kunnen. Ik zal eens gaan informeren bij Francis, de chef van de aeroclub.

p.s. van Tanneguy: "Il y a de nombreuses coupures de courant en ce moment. Il n'y a plus d'essence. Et dans des quartiers, plus d'eau."

Achtergrond incident Artsen zonder Grenzen :

Logistiek medewerker Elsa Serfass omgekomen in de Centraal Afrikaanse Republiek14/06/2007 16:01 —
Intens verdrietig heeft Artsen zonder Grenzen kennis genomen van de dood van een medewerker in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Elsa Serfass (27) kwam maandag 11 juni 2007 door geweervuur om het leven tijdens een verkennende missie in het noordwesten van het land. Elsa overleed om 12.30 uur lokale tijd.
De Française was werkzaam als logistiek medewerker voor de Franse sectie van Artsen zonder Grenzen. Het was haar eerste missie. Elsa was met een chauffeur en een verpleegkundige onderweg in de regio Ngaoundaï, om de behoefte aan gezondheidszorg daar te onderzoeken. Het was bekend dat in het gebied rebellen van de Armée populaire pour la restauration de la démocratie (Volksleger voor het herstel van de democratie, APRD) actief waren. De commandanten van deze militie waren zoals gebruikelijk vooraf op de hoogte gesteld van de route die ons team zou afleggen.
Elsa en haar collega’s reden in een auto die duidelijk gemarkeerd was met het logo van Artsen zonder Grenzen. Het team was net door verscheidene dorpen gekomen, waarvan er twee waren platgebrand. Ten zuiden van het dorp Bong werd de auto getroffen door twee kogels. Eén daarvan verwondde Elsa dodelijk. De twee andere inzittenden raakten niet gewond. De chauffeur stopte onmiddellijk. Hij en de verpleegkundige sprongen uit de auto en riepen: ‘Niet schieten, wij zijn artsen van Artsen zonder Grenzen’. Ongeveer twintig gewapende mannen kwamen uit de struiken langs de weg tevoorschijn. Ze verklaarden dat ze lid waren van de APRD. De teamleden van Artsen zonder Grenzen zeiden dat één van de inzittenden gewond was. Nadat de rebellen dit zelf ook geconstateerd hadden, zeiden ze dat het incident een vergissing was, en lieten ze ons team gaan.
Ondanks dat de verpleegkundige onmiddellijk eerste hulp verleende, kon ze Elsa niet helpen. Ze overleed twintig minuten later. Haar tragische dood is een enorme schok en wij rouwen om dit verlies. Onze gedachten zijn bij haar familie en vrienden.
Artsen zonder Grenzen veroordeelt deze moord en stelt vast dat de APRD haar verantwoordelijkheid voor dit tragische incident erkent.
In deze regio van de CAR vindt de hulpverlening plaats in een klimaat van onveiligheid, gevoed door zowel de rebellen als de regeringstroepen. Er is sprake van geweld en represailles tegen burgers, van ontvoeringen, en van bedreigingen van en intimidaties tegen hulpverleners.
Alle mobiele activiteiten van Artsen zonder Grenzen in het noordwesten zijn opgeschort en de internationale medewerkers in de stad Paoua zijn naar de hoofdstad Bangui teruggetrokken. De toekomst van onze activiteiten in het gebied hangt af van het verloop van de gesprekken met alle betrokken partijen en van de mogelijkheden die we zien om ons werk te doen.

Comments: Post a Comment

Links to this post:

Create a Link<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?